Összeszokott a munkahelyi csapatunk a balatoni csapatépítőn

Nem mondhatnám, hogy könnyű a dolgom, amikor a csapatom menedzseléséről van szó. Én már több mint 15 éve dolgozom ugyanannál a cégnél, így feljebb kerültem a ranglétrán, és kiválaszthatom azokat a tehetséges fiatalokat, akikkel együtt szeretnék dolgozni, ám az ő habitusunk sok fejtörést okoz számomra. Egy marketing kommunikációval foglalkozó cég kreatív csapatát vezetem, így sokféle végzettségű, képzettségű és szemléletű munkavállalóval találkoztam. Számunkra nem is a papír a fontos, hanem az egyedi nézőpont, az elképzelések és a művészi hajlam. A grafikusok körében sokszor találkozok önelégült, beképzelt egyedekkel, akik noha jól végzik a munkájukat, de viselkedésükkel bomlasztják a társaságot, a munka hatástalanná kezd válni.

Ezért is találtam ki, hogy szervezek a 15 fős csapatomnak egy csapatépítő hétvégét, melynek keretein belül megpróbálunk közelebb kerülni egymáshoz. A BalatonPRO csapatát kértem fel a hétvége megszervezéséhez, mert már korábban is dolgoztunk együtt céges oktatáson, ismerik a mi céges kultúránkat, és így személyre szabott csapatépítő programok listájával tudnak készülni.

Az első programpont a vitorlás oktatás, majd a vitorlás verseny volt. Azt már előre tudtam, hogy senkinek nincsen víziszonya, így az egész csapat részt tud venni a programon. A kapitány részletesen bemutatta a vitorlákat, a köteleket, a balatoni széljárásról tartott egy rövid összefoglalót és indulhatott is a móka. Mivel elég sokan voltunk, így két 8 fős csoportra oszlottunk, és két vitorlás hajóval vágtunk neki a házi regatta versenynek. Ahogy kiértünk a nyílt vízre és elkezdtük a gyakorlást, sötét felhők kezdtek el gyülekezni, a széljárás és a hullámzás megerősödött. Az ilyen hirtelen időjárási változások jellemzőek a Balatonon.

csapatépítő programok

Többen is elkezdtek félni és vissza szerettek volna térni a kikötőbe, így a hajók legénysége összeszedte magát és elkezdtek együtt dolgozni. Megkérdezték egymástól, hogy is volt ez meg az az oktatáson, melyik is ez a kötél, mit kell ahhoz felvonni, hogy megforduljon a hajó…. Az volt a legszebb ebben, hogy láttam az egyébként acsarkodó kollégákat együtt küzdeni, mert senki sem szeretett volna a nagy viharban kint ragadni a nyílt vízen a nagy hullámverésben. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk és épségben kiértünk a partra, így a nap hátralévő része már meg is volt alapozva. Hirtelen a személyes ellentétek háttérbe szorultak és a kollégák beszélgetni kezdtek egymással, előkerültek a pálinkák és elfogyasztottunk egy kellemes ebédet a kikötői szálloda éttermében. Délutánra SUP-os ügyességi játékok voltak betervezve, de a rossz időre való tekintettel a BalatonPRO csapata alternatív csapatépítő programokat javasolt. Mint említettem, a Balaton időjárása meglehetősen szeszélyes, ezért fel vannak készülve “B” tervvel, ha nem sikerülne az outdoor program. A konferenciateremben önismereti és érzelmi intelligenciára ható játékokat játszottunk, fejlesztettük egymás ismeretét, 3 fős csoportokban oldottunk meg műveltségi és céges ismereti feladatokat. Mini projekt feladatokat kaptak a kollégák, melynek során a csapatok egymásnak adtak témát és kalapból húztak, vagy például egy teljes marketing tervet és prezentációt kellett összerakni 1 órában az ovis környezetvédelmi érzékenyítő oktatásról, de voltak, akik esküvőt szerveztek két kollégájuknak.

Összességében elmondható, hogy a csapatom nagyon jól érezte magát a hétvége során, jól jött nekünk a Balatonon hirtelen keletkezett rossz időjárás. Egy közös félelmetes szituáció, egy sokk kibillentheti a kollégákat, és megteremtheti az egységet, ezért is folytatni fogjuk a rendszeres céges csapatépítők hagyományát.