Örökölhető-e a művészi hajlam?

A címben elhangzó kérdés meglehetősen költői, ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Van, aki szerint a művészi hajlam öröklődik, mások szerint ez isten adta tehetség és kiváltság, megint mások szerint pedig akár még tanulható is. Ami engem illet, nem áldottak meg az égiek különösebb kézügyességgel, sem pedig olyan fantáziavilággal, amely alkalmassá tenne különböző művészeti alkotások életre hívására. A művészi véna helyett a sport szeretete járt át gyermekkorom óta, legyen szó labdarúgásról, kézilabdáról, akár atlétikáról. Többet ezek közül egyesületi szinten űztem is. A kézi ügyességem azonban soha nem volt az igazi, még iskolás koromban sem tudtam igazán szépen írni, vagy rajzolni. Az élet más területén kellett népszerűségre szert tennem. A fiam a napokban múlt 6 éves, pont olyan, mint amilyen voltam kisgyereknek. Szeret mozogni és barátságos, ügyesen számol, viszont a rajz és az írás csak nem az erőssége.

A finommotorika fejlesztése

Ugyanaz fiam gyengesége, amely az enyém is volt közel harminc évvel ezelőtt. Ismerős a helyzet. A feleségemmel alaposan utána jártunk, mint lehetne tenni Peti kézügyességének és a finommotorikai képességeinek javítása érdekében. A család egy kedves barátja navigált minket a https://szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php internetes felületére. Itt számos érdekes és informatív írást találtunk a finommotorika kérdés körében. Ez némileg megnyugtatott minket. A Petivel egy idős gyermekek döntő többsége valamilyen formában küzd az írás és rajzolás kínálta problémák valamilyen formájával, egyszóval finommotorikai fejlesztésre szorul. A honlap tanulsága szerint van megoldás a problémánkra. Az oldal szakemberei számos könyv és különböző kiadványban érintik ezt a kérdéskört. Ami minket érdekel az a finommotorikai fejlesztés.

Készség specifikus fejlesztő könyvük a “Látogatás a vonalak birodalmában”. Ez egy grafomotoros-elemekre épülő iskola- és írás-előkészítő könyv, amely összesen 160 oldalon át vezeti a gyermeket és szülőt a megoldás felé vezető úton. A könyv kialakítása egyszerű és nagyszerű. Ha szépen fokozatosan haladunk a könyvben feladatról feladatra, majd oldalról oldalra, akkor könnyen kiigazodunk benne mi magunk is. Nem szükséges külön magyarázat hozzá. A szakemberek a könyv kialakításánál minden eshetőségre gondoltak.

Hosszú az út a kitűzött célok eléréséig

Ahogyan azt a https://szilvia-logopedia.hu/finommotorika-fejlesztese.php felületén is olvashatjuk, a tanulás nem mindig könnyű folyamat, azonban van erre is egy jól bevált módszerük. Ez pedig a motivációs matricák használata. Ezzel a kiváló ötlettel könnyebbé és szórakoztatóbbá tehetjük az otthoni tanulást. Persze tudomásul kell vennünk, vannak olyan napok a gyermekek életében is, amikor egyszerűen nem lehet rábírni őket a közös tanulásra. Ezt magam is több alkalommal tapasztaltam. Ez ne szegje kedvünket, elvégre az életen át tartó tanulást sem lehet elég korán elkezdeni. Apró lépésekkel is gyorsabban haladunk a cél felé, mintha el sem indultunk volna.