Napelem pályázat cégeknek és magánszemélyeknek – hitel vagy ajándék?!

El tudjátok képzelni, hogy a napelem pályázat cégeknek és magánszemélyeknek is ugyanolyan kedvező legyen? Szerintem ez egyáltalán nem olyan utópisztikus dolog, hiszen egy jól működő állami, vagy EU-s támogatási rendszerben mindkettő csoportnak garantálnak igazán jó lehetőségeket. Szerintem van lehetőség mindkettőre és írni is fogok erről egy kicsit később.

De előtte néhány szóban írnék a kedvesem vállalkozásáról, ami legalább ennyire jó lehetőséget ad a művészeknek. Alapvetően rajtuk keresztül ismerkedtem meg a napelemes opciókkal is, mert eredendően pályázati lehetőség felkutatásával és pályázatírással foglalkoznak a vállalkozás keretein belül. Azonban ezen a profitorientált szegmensen kívül van egy non-profit oldala is a társaságnak, amelyen belül a kezdő művészeket, zenészeket és alkotókat próbálják segíteni különböző féle módokon. Egyik részről van egy belvárosi galériájuk, ahová folyamatosan keresik az új tehetségeket, akik kiállítási helyet keresnek és oda lehet állandó, vagy időszakos tárlatokat szervezni. Ezzel párhuzamosan pedig egy stúdió is üzemel a helyszínen, ahol live session jelleggel lehet hang- és képfelvételeket készíteni profi stábbal. A támogatotti kör pedig egyértelműen az új tehetségek köréből kerül ki. Természetesen minden ingyen van.

Onnan indult ez a csoda koncepció, hogy akik a vállalkozásban együtt ügyködnek, mind-mind szoros kapcsolatban állnak a zenével és a képzőművészetekkel és ha visszagondolnak a kezdő éveikre, akkor egyhangúan azt mondják: milyen jó lett volna egy ilyen lehetőség, vagy ha valaki egyengette volna az útjukat ilyen módon is. Szóval nem vártak tovább, hanem ők maguk hozták létre ezt a lehetőséget, mint egy közhasznú tevékenységet, amit mindig hiányoltak a saját útjuk során – de épp ezért másoknak meg akarják adni ezt, hiszen megtehetik. Szerintem ez egy rendkívül nemes gesztus.

Szóval rajtuk keresztül ismerkedtem össze azzal a dologgal, hogy napelem pályázat cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt elérhető volna. Részletesen lehet olvasni erről a napelemesrendszerek.info oldalon is – ők is összeköttetésben vannak ezzel a felülettel, hiszen érdemes innen informálódni.

Mit jelent tulajdonképpen ebben a szektorban az, hogy napelem pályázat cégeknek vagy lakosságnak, vagy bárkinek? Érdemes ezt is tisztázni, mert ugye sok területen arról van szó, hogy ez egy kedvező kamatozású hitel, más területeken meg akár vissza nem térítendő támogatásról is lehet szó. A napelemes pályázatok ebben az esetben egy kellemes középutat képviselnek, ugyanis itt mindkettő előfordulhat. A jelenlegi helyzetről írni igazság szerint nem lehet túl sokat, mivel azt ahogy a napelemesrendszerek.info oldalon is lehet olvasni, most épp szünetel minden pályázat, de általánosságban azért sok hasznos dolgot el lehet mondani.

Ahogy azt említette tehát, itt mindkét támogatási forma előfordulhat: az is, amit vissza kell fizetni és az is, amit egyáltalán nem. Első körben beszéljünk a visszatérítendő támogatásról.

Napelem pályázat cégeknek – már önmagában egy szuper lehetőség, hiszen ki ne akarná fejleszteni a székhelyét, vagy fióktelepét olyan lehetőségekkel, amelyek a hosszútávú gazdálkodásra jó hatással vannak. Hiszen gondoljunk csak bele, itt arról van szó, hogyha jól számolják ki és a tervezik meg a napelemes rendszerünket, akkor elbúcsúzhatunk a villanyszámláktól. Ha még ügyesebben tervez valaki, akkor pedig akár még a gáz és a víz fogyasztásunk is csökkenhet. Nos tehát, ha valahol erre adna kedvező feltételekkel pályázati lehetőségeket, akkor arra mindenképpen érdemes ugrani. Amennyiben a visszatérítendő támogatás az éppen szóban forgó támogatási forma, azt úgy kell elképzelni, mint egy rendkívül jó kondíciókkal megadott hitelt. Hosszú a futamidő és a legtöbb esetben nincs kamat. Ez a gyakorlatban egyenlő azzal, hogy kapunk kölcsönbe pénzt a fejlesztésre és aztán úgy adjuk vissza egy nyugodt tempóban, mintha mi sem történt volna.

A napelem pályázat cégeknek általában kategóriák szerint áll elő, erről vagy a napelemesrendszerek.info oldal szolgálhat többlet információval, vagy csak simán érdemes elolvasni a konkrét pályázati felhívásokat.

Amiről nagyon sok infót lehet találni az említett oldalon, az például az, hogy milyen feltételeket kell teljesíteni ahhoz, hogy ilyen jellegű támogatást igényelhessen egy vállalkozás a napelemes fejlesztésére. Egyáltalán nem elérhetetlen dolgokról van szó, ha le akarom egyszerűsíteni, akkor igazából annyi, hogy egy működő vállalkozásról legyen szó. Ilyen jellegű feltételek vannak benne, mint hogy aki igényli a támogatást, annak legyen a sajátja az adott ingatlan, vagy legalább résztulajdonos legyen benne. Ehhez hasonlóan egyszerű vagy kézenfekvő, hogy nagykorú és jogi értelemben véve cselekvőképes legyen pályázó – ez talán megint nem egy nagy elvárás egy magyar vállalkozó esetében. Szóval nincsenek olyan elérhetetlen dolgok megszabva. Szerintem, hogyha újra nyitnak ilyen pályázati lehetőségeket, akkor nagyon is érdemes ráugrani és foglalkozni vele, mert ez egy szuper támogatási lehetőség arra, hogy gyakorlatilag részletben fizessünk ki egy olyan korszerűsítést, aminek a hatása azonnal meglátszik majd a számlákon.

Ennél még egy fokkal hihetetlenebb az az ajánlat, amikor ingyen adják oda ugyanezt a támogatást. Ugyanis előfordulhat olyan támogatási forma is, ahol csak egy részét, vagy akár egy részét sem kell visszafizetni a felvett összegnek. Az ilyen napelem pályázat cégeknek és magánszemélyeknek is előállhat, de általában talán több opciót kínálnak pont vállalkozásoknak. A napelemesrendszerek.info oldalon erről is részletesen lehet tájékozódni – szerintem érdemes is onnan venni a “tudást”. Bár most ezek a lehetőségek is szünetelnek, azért maga az alapelv, hogy ilyesmire lehetőséget adnak, szerintem szuper.

Hogy a magánszemélyek esetéről is írjak egy kicsit, úgy itt van néhány dolog, ami bizony kizárhat valakit a pályázati körből. Egyik részről, hogyha valaki nem rendelkezik elegendő bevétellel, tehát ha jövedelem nem takarja be a várható törlesztőt, akkor nyilván nincs mire hitelt felvenni. Hasonló a helyzet, hogyha a KHR listán már szerepel az illető rossz adósként. Ehhez kapcsolódóan a közüzemi tartozás (60 napon túlnyúló), vagy az adótartozás sem túl jó pont, ezek is kizárhatják a pályázót a pályázati körből. Végül, de nem utolsó sorban pedig ha kiderül, hogy az egész csak egy kreálmány, és valaki mesterségesen hozta létre a pályázati feltételeknek megfelelő körülményeket csak azért, hogy ingyen napelemet szerezhessen. Ez mind-mind kizáró ok lehet, ha valaki napelemre pályázna. De ahogy már korábban említettem, a teljesüléshez kapcsolódó igények nem túl nagyok, tehát, ha valaki becsületes állampolgárként éli a mindennapjait, az azért jó esélyekkel indul.

A napelem pályázat cégeknek tehát nem egy elérhetetlen és megfoghatatlan dolog. Össze kell szedni hozzá a szükséges paramétereket és egy transzparens vállalkozást kell vezetni, de ha ez megvan, akkor gond nélkül ugorhat az ember minden egyes ilyen támogatási lehetőségre. Ha tehát nem tudjátok, hogy hogyan is vágjatok bele, akkor ajánlom a napelemesrendszerek.info oldalt, ahol először kikupálhatjátok magatokat a hogyan-t illetően, hogy aztán megtaláljátok a megfelelő személyt, aki segíthet a megvalósításban.

napelem pályázat cégeknek