Modern (selfie)művészet

Számomra a művészet főleg a kézzel készített dolgokat jelenti. A festészet, szobrászat és minden ehhez hasonló dolgot, egészen lenyűgözőnek tartok, rendszeresen járok is különböző galériákba is. A fotózás vagy a grafika, igaz, hogy nem konkrétan kézzel készült alkotások, de mégis művészetnek tekinthetőek, persze a megfelelő minőségben.

Amit viszont nem értek, sőt kifejezetten idegenkedem tőle, az a selfizés. Számomra ez egy furcsa hóbort, ami jelenleg a fénykorát éli. Ezért is néztem furcsán, amikor egy volt osztálytársnőm küldött egy meghívót, a nemrég elkészült művész galériájának a megnyitójára. A meghívó szerint, kilencféle fotó fal felhasználásával készült, művészi selfie sorozatot fog bemutatni a galéria. Lesz egy része, ami hétről hétre változni fog, ugyanis az ott helyben készült selfiek is ki lesznek állítva.

Kissé értetlenkedve álltam a dolog előtt, nem nagyon tudtam ugyanis elképzelni, hogy a selfie művészi is lehet. De kíváncsi voltam rá, ezért visszajeleztem, hogy elmegyek. Jobban megnéztem a meghívót, és fel volt rajta tüntetve, hogy a kiállított képekhez, illetve a helyben készíthető képekhez a Selfiegép.hu berendezést használták. Megnéztem az oldalt, hogy mégis milyen szolgáltatásokat nyújtanak. Fotóbox, fotóautomata, fotó fal, fotósarok, fotógép, van itt minden, ami a fotózáshoz, selfizéshez kell. Igazán profinak tűnt a berendezés, egyre jobban érdekelt, hogy mit hozott ki ebből a volt osztálytársnőm.

Csinálunk egy selfiet?

A galéria megnyitó előtti napon összefutottam a volt osztálytársnőmmel a kedvenc teázómban. Kaptunk az alkalmon, leültünk beszélgetni egy kicsit. Természetesen, nagyon izgatott volt, főleg a selfie galéria megnyitójáról tudott beszélni. Elmesélte, hogy mennyire örült, hogy megtalálta a Selfiegép.hu-t, mert ők rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, például különböző fotó fallal. Fontos volt számára, hogy 3×3 méteres helyen felállíthatóak legyenek a fotó falak, mert a galériában csak így fér el, és mindenképpen ugyanazokat a falakat akarta használni, mint az eredeti fotózásnál. Emellett, az is lényeges volt, hogy minden előkészületet, amit a fotó fal, a fotóbox és a fotóautomata igényel a Selfiegép.hu végezzen el. Azt is mondta, hogy nagyon segítőkészek voltak, egy napon belül válaszoltak az e-mailes megkeresésre, és elkészítették az árajánlatot is.

Megkérdeztem, hogy honnan jött az ötlet, hogy selfie képeket állítson ki a művész galériájában. Elmondta, hogy pár hónapja volt egy buliban, ahol a Selfiegép fotóautomatái voltak, és az este végén az elkészült fotókat, egy nagy vászonra feltűzték. Nagyon vicces volt látni, hogy milyen pillanatokat örökítettek meg az estéből a fotó fal előtt. És az egységes háttér adott az egésznek egy közös hangulatot. Azzal sem volt probléma, hogy hogyan kell kezelni a gépet, mert a Selfiegép egyik kollégája végig ott volt, és segített a működtetésnél.

Ezek után sorra kibérelte a Selfiegép fotó falait, és változó napszakokban, Budapest különböző részein hirdetett “selfie napokat”. Mivel a selfiegéppel azonnal lehet nyomtatni, így a vállalkozószellemű “modellek” is kaptak egy-egy példányt az elkészült fotókról. Az egész projekt célja igazából az volt, hogy a selfie készítés lehet egy esemény krónikása is, kedves emlékeket készíthet egy vidám összejövetelről. Így végig hallgatva, kicsit én is megenyhültem, és már vártam a galéria megnyitóját.

A galéria megnyitó

A selfie galéria megnyitója egészen különleges élmény volt, még nem volt ilyenben részem. Már a belépésnél volt egy fotó fal, ahol lehetett képeket készíteni, amit a gép rögtön ki is nyomtatott. A következő terembe lépve, már a kiállított fotósorozatok kezdődtek. A Selfiegép berendezésével készült képek nagyon jó minőségűek voltak, nagyszerűen visszaadták az adott pillanat hangulatát. Minden teremben más-más fotó fal állt rendelkezésre a selfie készítéshez. Az utolsó terem most még csak néhány üres vászonból állt, ide lesznek majd kitűzve a látogatók által készített képek.

Összességében, nagyon ötletesnek találtam, főleg, hogy a helyben készített selfieknél a képen rajta volt a galéria logója, a dátum és egy ízléses keret. A volt osztálytársnőm elmondta, hogy a Selfiegépnél lehetett kérni, hogy ez eleve legyen rajta a selfieken. Továbbá elmondta, hogy a helyben készített képek majd többféle méretben lesznek kiállítva, ezt is lehet plusz szolgáltatásként igénybe venni a Selfiegép.hu-nál.

Így végül, ha nem is száz százalékban, de megváltozott a véleményem a selfizésről. És elhatároztam, hogy a következő szülinapi bulimra, én is fogok bérelni egy fotó falat és fotógépet a Selfiegép.hu-tól.