Ipari esztétika és környezetvédelem

Nemrég elkísértem az egyik legjobb barátomat egy fotóművészeti kiállításra – az egyik évfolyamtársa fotózással foglalkozik, és a közelmúltban lehetősége nyílt bemutatni a fotóit a szülővárosa művelődési házában. A művészeti érdeklődése homlokterében, mint kiderült, leginkább a környezetvédelem témája áll – meglepetésemre azonban elsősorban nem különböző környezeti ártalmakról készít riasztóbbnál riasztóbb képeket, hanem a megújuló energiaforrásokról. Sok képén szerepeltek például szélerőművek, az érdeklődésemet azonban egy érdekes, bonyolult csőhálózatot ábrázoló fotó keltette fel, ami azon túl, hogy a maga ipari esztétikájával kifejezetten dekoratív volt, azzal is kíváncsivá tett, hogy a tömör “Hőszivattyú” címet viselte. Mivel pedig ezeknek a berendezéseknek a mibenlétéről nem sokat tudok, rögtön faggatni is kezdtem a srácot a témával kapcsolatban.

Rögtön ajánlott is nekem egy oldalt: a KlimaGlobal weboldalát, amit ő maga is használt a tájékozódáshoz. Kiderült, hogy a fotót egyébként egy rokona otthonában készítette, akik a KlimaGlobal segítségével telepítettek hőszivattyús rendszert a házukba – őt pedig, amikor náluk járt, lenyűgözte a csövek esztétikája, és azonnal arra gondolt, hogy ez egy nagyszerű fotótéma lehetne a környezetvédelemmel foglalkozó projektjében. A hőszivattyú ugyanis – mint azt a fotós fiútól, meg a KlimaGlobal oldaláról megtudtam – egy rendkívül környezetbarát fűtési megoldás. Az alapvető működési elve ugyanis az, hogy a környezet energiáját hasznosítva melegíti fel a fűtési rendszerben keringő vizet, a működtetéséhez pedig csak minimális áramra van szükség, így a környezetterhelő hatása elhanyagolható – ráadásul a rezsiköltségeket is drasztikusan lecsökkenti. Egyetlen hátulütője, hogy meglehetősen drága mulatság kiépíteni, szerencsére azonban vannak olyan elérhető támogatások és pályázatok, amelyek segítségével az is belevághat egy ilyen projektbe, aki önerőből nem feltétlenül tudna kigazdálkodni egy ilyen beruházást.

Ha viszont valaki már döntött, és csak a megfelelő kivitelezőt keresi, akkor a KlimaGlobal mindenképpen jó választás – a fotós fiú szerint a rokonai teljesen elégedettek voltak a céggel, ráadásul neki magának is jó tapasztalatai voltak, rendkívül segítőkészek voltak ugyanis, amikor a fotós projektjével kapcsolatban kérdéseket tett fel nekik a hőszivattyús fűtési rendszerekről. A kapcsolatfelvétel egyébként leendő megrendelőként rendkívül egyszerű: a honlapon egy nagyon praktikus online felület áll az érdeklődők rendelkezésére, ahol csak néhány alapvető adatot (nevet és főbb elérhetőségeket) kell megadnunk. Innentől pedig már nincs is más dolgunk, mint megvárni, hogy felvegyék velünk a kapcsolatot telefonon. A telefonos egyeztetésen túl helyszíni felmérésre is számítanunk kell, itt lehet pontosan felmérni ugyanis, hogy a telkünk adottságai milyen típusú hőszivattyús rendszer kiépítését teszik lehetővé.

Ha tehát hőszivattyús rendszer telepítésén törnénk a fejünket, érdemes elraktároznunk a KlimaGlobal linkjét – a szakértelmük minden bizonnyal minket is meggyőz majd arról, hogy jó kezekben vagyunk.