Fotókiállításon tanultam a fotovoltaikus rendszerekről

Hobbi szintű fotós vagyok és rendszeresen járok fotókiállításokra. A mai művészek fényképezőgépei olyan csúcs technológiát tartalmaznak, melyet 10 évvel ezelőtt el sem tudtunk volna képzelni. Az élesség, a tükörreflex, a mélység ma már elképesztően realisztikus fotográfiák készítését teszi lehetővé. Az egyik neves galéria kiállítás megnyitóján előadást és fórumot szerveztek, melyen tudományosabb szempontból mutatták be a fotózási technikákat. Részt vettem ezen az előadáson és tapasztalt rókaként még én is tudtam újdonságokat tanulni. Az előadás első sorban fizikai törvényszerűségeket mutatott be és a fényt, mint hullámot elemezte. Végigvettük a különböző hullámhosszok látható és láthatatlan tartományait, a blendébe jutó fény viselkedését fizikai szemszögből vizsgáltuk meg. A fotósok számára érdektelenebb, ugyanakkor a technológia számára kulcsfontosságú infravörös sugárzással foglalkoztunk.

Kiderült, hogy az infravörös tartományt hasznosítják a napelem panelek, melyekből egyenáram keletkezik, az nap elektromágneses sugárzását fogja be a napelem szilíciumkristályok segítségével és ennek a hullámnak a hőenergiáját hasznosítja az áramtermelésben.

Nade hogy lesz a napfényből áram? A technológiát nem tudnám részletesen ismertetni, a lényeg körülbelül annyi, hogy maga a napelem nem képes ellátni a hajszárítómat elektromos árammal, ehhez szükség van egy átalakító készülékre, mely ez esetben az inverter. Az inverter alakítja át az egyenáramot váltóárammá a benne található feszültség-átalakító segítségével, így kerül a váltóáram a ház hálózatába, a többlet áram pedig vissza a hálózatba.

Megindította a fantáziámat ez az előadás és kerestem egy olyan céget, akik ajánlatot készítenének nekem a saját házam napelem rendszer kiépítéséhez. A napelempalyazatok.hu csapatával vettem fel a kapcsolatot, akik személyes helyszíni konzultációt ajánlottak nekem, az ajánlat adás telefonos elbeszélgetés alapján nem működik. Már csak azért sem, mert pontos felmérést kíván egy ilyen rendszer tervezése, kezdve a ház fekvésétől a tető szerkezetén és árnyékolásán keresztül a jelenlegi és jövőbeli nagyfogyasztókig. A felmérés lezajlott és a mi 6000 kW-os éves fogyasztásunkhoz 5 kw napelem rendszer telepítését javasolták, ennek oka, hogy egy jól felszerelt és pozicionált napelem rendszer évente akár +20% áram többletet is termelhet, melyet alulfogyasztás esetén visszatáplál a hálózatba, így egy kisebb teljesítményű, ezáltal alacsonyabb árú rendszer is elegendő a háztartás áramellátásához.

Az árajánlat kézhezvétele után megbeszéltük a családdal, hogy belevágunk a megújuló energiával működő napelem rendszer telepítésébe, így elektromos fűtésünket hosszú távon megfinanszírozzuk, és a megtérülési idő után, kb 10 éven belül “ingyen” lesz a villamos áramunk. Nem kell aggódnunk, hogy ha tönkre megy a napelem modulja, mert ezekre a magas minőségű modulokra 25 év gyártói teljesítmény garancia vonatkozik, 25 év múlva is maximum 80%-ig csökkenhet a modul teljesítménye. Érdemes volt elmennem arra a fotókiállításra, a nagyszerű előadás által szereztem be a következő minimum 25 évre megújuló energiával működő, áramellátó rendszeremet.