Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?

Általában nem rajongok különösebben a festészetért, kicsit távol áll tőlem, nem tudom miért. Persze, vannak festők, akiknek nagyon szép és mélyebb tartalommal rendelkező festményeik vannak, azokat szívesen nézegetem, de ennyi. Nem is értek hozzá. De van egy barátnőm, Anna, aki fest. Ráadásul gyönyörűen, van is egy kép tőle a nappalimban. Nagyon realisztikus az ábrázolásmódja, olyanok a festményei, mintha fotók lennének, talán ezért is tetszenek nekem olyan nagyon. Néha kitalál magának egy-egy projektet, amikor megszállja az ihlet, csak úgy, nem mindent szán kiállításra. A legutóbbi ilyen projektje egy festmény-sorozat volt, és a szenvedélybetegségekről festett képeket. Ez egy kicsit különlegesebb volt a többinél, ugyanis személyes érintettsége is van a dologban: a bátyja sajnos nagyon lecsúszott, és idővel már nem csak az alkohol volt a probléma, de a különböző drogok is.

Persze mielőtt nekilátott a munkának, előtte egy alapos kutatás vette kezdetét, hogy pontosan milyen fokozatai is vannak az alkoholizmusnak, mikortól tekinthető valaki alkoholistának stb. Szerette volna kicsit szakmaibb szemmel nézni a dolgokat, nem csak érzelmileg. Így találta meg a felepulok.hu weboldalát, ami egy rehabilitációs központnak a honlapja. Ide jöhetnek gyógyulni azok, akik függnek az alkoholtól, de le szeretnének szokni. Kínálnak egy 28 napos programot a magánintézetükben, ami a Balaton-felvidéken található. Természetesen, mivel magán, így kell érte fizetni, de az árban minden benne van: a szuper szállás, az étkezések, a programok és persze a terápia is. Ráadásul, még utókövetés is van, amiért nem kell még külön fizetni. A program a Minnesota-modellt követi, ami alapján a cél a teljes absztinencia, vagyis, hogy soha többé alkohol. Mindenben segítenek a szakértők, akik között addiktológus szakorvos, addiktológiai konzultánsok, és pszichológusok is vannak. Egyébként az egész központ egy családnak köszönhető, akik szintén megküzdöttek az alkoholizmussal, közvetlenül és közvetetten is. Ami azért “jó”, mert ők pontosan tudják azt, hogy milyen nehéz megküzdeni ezzel a betegséggel, és nem szabad félvállról venni, ahogyan azt is, hogy segítségre bizony szükség van.

Ettől sokkal nagyobb lehet szerintem az emberek bizalma, ha olyanok felé tud fordulni, akik már átestek rajta, és talán nagyobb erőt is adhat a betegeknek, ha látják, hogy gyógyulás után teljesen normális életet lehet élni.

Anna is sajnálta, amikor rájuk talált, hogy ez nem korábban történt meg, mert akkor a bátyja már régen túl lenne valószínűleg mindenen. Nagyon segítőkésznek tűnik a család, bátran lehet őket keresni e-mailben és telefonon is, könnyen el lehet őket érni.

Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?

Mivel Anna alapos kutatást akart végezni, így elolvasta a honlapon található blog bejegyzést is, ami segített neki megérteni, hogy “mikortól” nevezünk valakit alkoholbetegnek. A cikk megkülönböztet 3 típusú alkoholistát: az egyik aki rendszeresen, napi szinten fogyaszt alkoholt, a második, aki mindig veszettül lerészegedik, amikor iszik. A harmadik pedig ennek a kettőnek a kombinációja. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha az ember elmegy évente 3 alkalommal például bulizni, és lerészegedik, akkor már alkoholista lenne, hiszen ezeknek az alkalmaknak a gyakorisága sem mindegy. Elég összetett a dolog, arra rájött Anna is.

Szóval, még mielőtt belekezdett volna a festésbe, beszélgetett egy egyetemi szaktársával, aki elmesélte neki, hogy tud valakit, aki a felepulok.hu-nak köszönhetően gyógyult meg és szívesen összehozza vele. Ez a lány, nagyon pozitívan és hálásan beszélt a Lovizer családról, és végül Anna az ő gyógyulásának történetét festette meg egy sorozatban. Szóval, ha bárkinek segítségre lenne szüksége és nem ismeri, nem tudja arra a kérdésre a választ, hogy: Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség? Keresse fel bátran a honlapot.

Az alkoholizmus fokozatai – hol kezdődik valójában az alkoholbetegség?