A Nap szimbolikája és a vízmelegítő

Korábban már írtam, hogy mostanában sokat foglalkoztat a napenergia. Már amúgy „magánemberként” is és művészként is.

Mert mit is jelent nekünk a Nap? A Nap nélkül soha nem fejlődött volna ki a földön az élet. Sok ősi kultúrában a Napot istenként tisztelték – gondoljunk csak a görög Hélioszra, aki aranyló szekerén járta az égboltot, vagy az egyiptomiak Ré istenségére, csak hogy az európai ember számára legismertebbeket említsem. De minden kontinensen, minden kultúrában akad valamilyen isteni entitás, aki a Napot képviseli, a Napban lakik, vagy éppen ő maga a Nap.

A keresztény kultúrában is számos utalás és párhuzam található a Nap és Jézus Krisztus között – a minden reggel felkelő, sötétséget legyőző Nap, valamint a feltámadás jelensége között pedig nehéz lenne nem észrevenni az összefüggést.

Annyira magától értetődőnek tűnik, hogy a napból nyerjük az életünkhöz szükséges energiát – hiszen ezt tesszük már az idők kezdete óta. A Nap lát el minket meleggel, és élteti a növényeket, amiken a bolygónk ökológiai rendszere alapul. Innentől már csak egy lépés – jó, bevallom, egy jó nagy lépés – a napelem.

napelem támogatás 2021

Miért ne működtessem ugyanazzal az energiával a mikrohullámú sütőmet, a számítógépemet és a vízmelegítőmet, mint ami minden élet forrása a földön?

Ezért is gondolkodom nagyon komolyan azon, hogy a házunkat – ami, ha minden jól megy, jövőre kezd el megépülni – napenergiával működtessük. Persze, nem kis beruházásról van szó, de bízom benne, hogy a magánszemélyek számára elérhető napelem támogatás 2021 folyamán is megigényelhető lesz majd.

Sajnos az elmúlt időszakban csak cégek vehettek igénybe vissza nem térítendő támogatást, de jövő júniustól valószínűleg lakossági támogatás is lesz, ami akár 30-40 %-os segítséget is jelenthet. A részletek még nem kerültek kidolgozásra, de bízzunk benne, hogy kedvezőek lesznek a feltételek. Mi mindenesetre reménykedünk benne.

Persze, nagyon sok minden múlik majd az építkezésünk tempóján is, tehát egyelőre még nem élem bele magam a dologba.

Ráadásul még az sem kizárt, hogy a házban lesz majd a restaurátori műhelyem is, és ebben az esetben a céges támogatások valamelyikét is igénybe fogom tudni venni.

Érdemes ezeket folyamatosan figyelni – én a sporoljnapelemmel.hu -n lévő infókra szoktam ránézni időközönként. Nagynénémék innen rendelték meg a házukra a napelemeket. Az ár szuper volt, a beszerelés zökkenőmentes, és a villanyórájuk azóta is „visszafelé ketyeg”. Na, ezt ne úgy értsük, hogy megbütykölték. A napelem által összegyűjtött energiát ugyanis (amit nem használunk fel) a hálózaton keresztül tulajdonképpen eladjuk az áramszolgáltatónak. Így a napelem akkor is hasznosan termeli az energiát, amikor mi éppen nem használjuk. Ez pedig bőven kiegyenlíti pl. az éjszaka felhasznált energia költségét.

Szóval, ha lesz, ha nem lesz (valószínűleg lesz) napelem támogatás 2021 -ben, én szeretném, ha az új házunkat a Nap látná el energiával. Egyrészt környezetbarát a dolog. Másrészt modern és elegáns. És a legfontosabb szempont: hosszú távon bőven megéri.

A megtérülés persze évekbe telik, de szerintem egy ingatlan (főleg egy új ingatlan) esetében az ember jó esetben úgy is évtizedekre előre tervez. Én szeretném, ha a gyerekeim is az új házunkban nőnének majd fel, és szeretném, hogy természetes legyen számukra a napenergia mindennapos használata. Van a fejemben egy kép egy ideális világról, ahol épp csak annyit veszünk el a természettől, amire szükségünk van, ahol csak megújuló erőforrásokat használunk. Ahol egy kicsit találkozik a természetesség, az esztétikum és a modernitás.

Az a vágyam, hogy a gyerekeim már ebben nőjenek fel, és természetes legyen a számukra az, hogy életet adó energia a napból származik – ahogy az őseink számára is természetes volt. Hát, valahogy így találkozik az én fejemben a szimbolika és a vízmelegítő.