A művészi lakást sem adhatod el energiatanusítvány nélkül

Egy barátom szeretett volna túladni a lakásán, már meg is találta a megfelelő vevőt, aki az egyébként igen művészi, festményekkel teli lakást meg szerette volna venni. Minden egyedileg van tervezve nála, rengeteg festmény díszíti a falakat, minden nagyon harmonikus a lakásban, és úgy, ahogy van, minden tartozékával együtt túl szeretett volna adni rajta.

Meg is volt a vevő, már a szerződéshez készültek, de el kellett halasztani, ugyanis nem volt energiatanusítvány a lakáshoz.

Az energiatanusítvány régebbi építésű lakások esetén nem áll automatikusan rendelkezésre, ugyanis relatíve nem olyan régen vezették be, hogy már kötelező energiatanusítvány is az eladandó lakásokhoz / házakhoz.

De mi is az az energiatanusítvány?

Nehezen tudom megfogalmazni, hogy pontosan mit is takar ez, hiszen nem értek igazán a műszaki, energetikai dolgokhoz, én sokkal inkább művészlélek vagyok.

Az e-tanusitas.eu oldalon olvastam viszont, hogy az energiatanusítvány mit is jelent.

Ez a tanusítvány az oldal szerint igazából csak egy elismervény arról, hogy energiafelhasználási, energia szükségleti szempontból milyen kategóriába tartozik az adott ingatlan. Sok kategória van, mindegyiknek van külön meghatározása, de szerintem az a legfontosabb ebben, hogy az AA++ a legjobb és a JJ a legrosszabb kategória.

Szerintem AA++-ot szinte lehetetlen is elérni, az átlagos szokott inkább jellemző lenni az ingatlanokra.

Egy ilyen minősítés során több mindent vizsgálnak egy lakáson, főként azt szeretnék kideríteni, hogy melyik osztályzat kritériumainak felel meg az épület.

Minden osztálynak megvan a maga kritériuma és ezeket vizsgálják a szakértők, ezek alapján kerül be a megfelelő kategóriába.

Ahhoz, hogy megállapítsák, melyik kategóriába illik az ingatlanunk, meg kell vizsgálniuk a fűtési rendszert, a lehűlő felületeket, a nyílászárókat, azt, hogy hogyan jutunk, melegvízhez, megnézik a padlókat és a födémet is.

Ilyenkor sok mindent vizsgálnak, de leginkább az előbb említett vizsgálandó területek korszerűsége adja meg, hogy melyik kategóriába tartozik végülis az ingatlan.

energiatanusítvány
energiatanusítvány

Hogyan csináltathatunk energiatanusítványt?

A barátomnak, aki el szerette volna adni a házát, az ügyvédje adott egy honlap címet, ez a már korábban is említett e-tanusitas.eu oldal volt. Mivel nem volt meg a tanusítvány, ezért el kellett halasztaniuk a szerződés aláírását. Eredetileg másnapra akarták, mert az e-tanusitas.eu oldalon elég 24 óra a tanusítvány kiállításához, de mivel nem volt jó a leendő tulajoknak, 2 nappal későbbre beszéltek meg egy időpontot.

A barátom, amilyen gyorsan csak tudott, kapcsolatba lépett a céggel és vázolta a helyzetet, hogy neki elég gyorsan szüksége lenne a tanusítványra, mert nem szeretné ezt húzni, minél hamarabb el akarja adni a lakását.

Itt szerintem sok ilyen esettel találkozhattak már, mert kérni sem kell, itt alapvetően 12 órán belül elkészítik magát a tanusítványt, ezt elküldik e-mailben, majd 24 órán belül futárszolgálattal is elküldik az elkészült iratot.

Nagyon gyorsan dolgoznak, szerintem ez egy hatalmas pozitívum.

A tanúsítás egyébként úgy zajlik, hogy fel kell venni velük a kapcsolatot, egyeztetni kell egy időpontot, amikor mi is szabadok vagyunk, eljönnek, felmérik a lakást, megnézik azokat a területeket, amikről már írtam, aztán ennyi volt, elkészítik a tanúsítványt.

Árak

Én nem nagyon vagyok jártas a témában, de a barátom azt mondta, hogy nagyon olcsón dolgoznak. Na meg ő sietett, nem nagyon nézett szét, hiszen az ügyvéd kifejezetten ezt a céget ajánlotta, mert annyira jók.

De az ár aszerint alakul, hogy mekkora a lakás, és hol helyezkedik el, illetve persze az is számít, hogy családi házró,l vagy lakásról van szó. Ez teljesen egyértelmű, hiszen több a meló egy nagyobb házzal, ennyi az egész.

A barátom azt mondta, igyekeztek tényleg gyorsak lenni, és ahogyan ígérték, már 24 óra múlva nála volt a tanusítvány, amivel végre meg tudták kötni a szerződést és ezzel el is tudta adni a lakását.

Azért is írtam ezt le Nektek, mert szerintem jó, ha tudja az ember lakáseladás előtt, hogy ilyen is van, hogy ez a papír is szükséges már az adásvételhez.