A művészet eltereli a figyelmet a fogkő eltávolításról

Gyermekkoromban nem voltak jó tapasztalataim az orvosokkal. Különösen a fogorvosokkal nem, akik vagy csak már fáradtak voltak, mire én odakerültem. Vagy alapvetően mogorva volt a természetük. Nem csoda, hogy úgy nőttem fel, hogy megpróbáltam nagy ívben elkerülni a fogorvosi rendelőket. Így mire felnőttem, már jócskán akadtak problémáim a fogsorommal.

Aztán egyszer olvastam egy cikket arról, hogy a művészet segít legyőzni a fogorvostól való félelmet. Gondoltam, ideje újra ringbe szállni és kipróbálni ezt az új technikát. Nem mellesleg azért is, mert volt a birtokomban valami, amire már sokan pályáztak: fogkő eltávolítás kupon. Jó persze, tudom, hogy a fogkő eltávolítás nem egy foghúzás. De egy olyan embernek, aki egész gyerekkorát végigrettegte, igenis nagy kihívás.

Így a művészethez folyamodtam, hisz egy tanulmány szerint ha harminc percig festményeket nézünk, az megnyugtató hatással van ránk. Csökken a stresszhormon szintje, és jobban tűrjük a fájdalmat, vagy a stresszt. Elővettem tehát a kedvenc galériámat, és tájképeket, portrékat nézegettem, el-elrévedezve a gyönyörű zöldeken, a naplemente narancsain. Szerintem működött a dolog. Persze az sem volt utolsó szempont, hogy a kezemben tartottam a fogkő eltávolítási kupont.

Nyugodtan és magabiztosan léptem be a Fogorvos Budapest rendelőbe, tudva egyrészt hogy jó kezekben vagyok, másrészt, hogy a fogkő eltávolítás tényleg nem egy fájdalmas beavatkozás, csak a gyermekkori rossz élmények miatt érzem fájdalmasnak. De így, nyugodtan, lelassulva, a fogkő eltávolítási kuponnal a kezemben már nem volt akadály.

És nem volt persze félelem sem bennem. Hiába a gondos szájápolás, a fogkövek valahogy mindig megjelennek az alsó fogsorom belső oldalán. Hiába mosok elektromos fogkefével fogat, mégis mindig megjelenik a fogkő. Persze már ezt is máshogy távolítják el, mint gyerekkoromban, a fogorvos tudomány is folyton változó, fejlődő dolog. Hisz az emberek számára egyre fontosabb az egészségük, a tudomány számára pedig az újabb és újabb anyagok, eszközök, technológiák kifejlesztése is nagyon fontos.

Persze vannak olyanok, akik azt mondják, hogy felesleges eltávolítani a fogkövet, de a fogorvosok szerint ez nem igaz, hisz a fogkő nem csak esztétikai dolog, hanem káros is. Egyébként a nyálunkból alakul ki, rakódik le, szóval nem csoda, hogy ha fogkő eltávolítás után újratermelődik. De hogy miért is káros? Hát mert hosszú távon károsítja a fogat és a fogágyat is. Az pedig tévhit, hogy ez tartaná a fogakat, vagy ha mégis a fogkő tartja a fogat, ott már nagy a probléma.

De a technológiánál tartottam. Szóval ez is olyan, mint bármi más, van, akinek nagyon fáj, van aki meg sem érzi. Van, akinek elég évente egyszer leszedetni, van, akinek két-három hónap múlva már újratermelődik. A fogkő eltávolítás kupont nekik lenne a leghasznosabb ajándék. Én a félősök-fájósok közé tartozom, de hála a művészetterápiának, elég volt csak érzéstelenítő zselét kérnem a beavatkozáshoz. Ami egyébként egy ultrahangos készülékkel történt, végig tudtam, hogy mi történik, ami azért plusz megnyugvást adott. A fogköveimtől tehát elbúcsúztam a fogkő eltávolítás kupon segítségével, és remélem, hogy egy jó ideig nem is jönnek elő újra.

Ami pedig a festményeket illeti, a terápiát már az életem más területein is használom, hisz nem a fogorvosi rendelő az egyetlen hely, ahol az embernek megnő a stressz-szintje. Azzal pedig, hogy tájképeket nézegetek a telefonomon, mindig megnyugszom.