A funkcionalitás és a művészet – napelemek a tetőn

Mi számít művészeti alkotásnak? A művészet csak vizuális élményen alapuló szellemi hatásként értelmezhető? Lehet a funkcionalitás művészet?

Ilyen gondolatok fogalmazódtak meg bennem, amikor a városunkban található egyik galériába menet megláttam, hogy a tetejére napelem rendszert telepítettek. A napelem rendszer ugyebár egy funkcionális dolog, és mivel ez gondos tervezés, sőt, műszaki felfedezés vagy feltalálás eredménye, aztán formatervezésen, gondos kivitelezésen keresztül jön létre, majd elkészülve teljesértékűen teljesíti a feladatát. Ez bizony művészet, ha jobban belegondolunk.

A galériából hazaérve is még ezen gondolkodtam, így ha már ennyire belemászott a fejembe ez a dolog, rákerestem az interneten, hogy utána olvassak.

Kis keresgélés után a napelemrendszer.info oldalát találtam, ahol sok érdekes információ várt rám.

Megtudtam, hogy a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak kizárólag napfényes időben termel áramot a napelem rendszer, hanem borús időben is. Nyilván a leghatékonyabb működéshez azért szükséges a napsütés, de nem válik működésképtelenné a szerkezet akkor sem, ha egy kis felhő kúszik az égre. Ezt jó tudni, bár annyira azért nem meglepő, hiszen a nap gyakorlatilag mindig “süt”, csak az időjárási körülmények és az évszakok, éjjelek és nappalok váltakozása miatt mindig más és más a hozzánk eljutó fény mennyisége és milyensége, stb. Minden esetre ez jó hír, így máris vonzóbbnak tűnik a napelem telepítése. Persze azért ennyire nem lettem lelkes, ugyanis egy kisebb teljesítményű rendszer ára, például egy 4 kw napelem rendszer ára bruttó 1.555.000 forinttól kezdődik – ami mégcsak az alja. Szóval, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ennyi pénzt nem igazán tudnék erre rászánni, legalábbis most és a közeljövőben biztosan nem.

Egyébként nagyszerű beruházás lenne, hiszen a napelem használatával megszűnhet a villanyszámlánk, tehát nagy tételben csökkenhet a rezsink összege, hiszen mai világunkban egy átlagos háztartás is jelentős mértékű áramot használ el naponta. De ha nem is szűnne meg teljesen a számlánk, jelentősen bizonyosan csökkenni fog a befizetendő összeg. Azonban ha netalán többet termelünk a napelem rendszerrel, mint amennyit el is használunk otthon mi magunk, akkor vissza lehet szolgáltatni a maradék áramot a szolgáltatónak, azaz még mi adhatjuk el az áramot a szolgáltatónak! Várva várt pillanat – akár egy művészi filmbe illő, ami egy alternatív világot mutat be.

Amennyiben viszont az ellenkező eset áll fent, és kevesebbet termelünk meg, mint amennyire éppen szükségünk van, a napelemek teljesítményét kiegészíthetjük a szolgáltatótól vásárolt villamosárammal is. De, mint ahogy már említettem, amikor elegendő áramunk van a napelem rendszerünknek köszönhetően, akkor megszűnnek a villanyszámláink, és ez az, amiért elsősorban érdemes napelem rendszert telepíttetnünk. Nyilván a többségnek inkább ez az első szempont, és csak a második az, hogy mennyire környezetbarát megoldás napenergiát használni.

A 4 kw napelem rendszer ár nem tántorított el eléggé, hiszen tudásra szomjasan csak tovább és tovább olvastam a blogot. Azt is megtudtam így, hogy ez a cég előzetesen egy ingyenes felmérést is biztosít, hiszen nem lehet ám akármelyik épületre feltenni a napelemeket. És ez is valahol művészet: megfelelni minden vonatkozó kritériumnak. Nem elég, hogy az épület tetőszerkezete megfelel teherbírás és dőlésszög tekintetében, vagy hogy az épület tájolása megfelelő, a környező tereptárgyaknak is át kell menniük a vizsgán. Nem takarhatja ugyanis semmi magas, terebélyes tárgy, épület vagy növény a házunkat, hiszen kiváltképp nem volna szerencsés, ha bármi beárnyékolná a napelemünket. Hiszen, ezt magyarázni sem kell, annak napfényre van szüksége, hogy áramot termelhessen. Így hát elég sok ponton pipát kell kapjunk, ha a házunkat fel szeretnénk turbózni egy ilyen modern és sok szempontból hasznos rendszerrel.

És én kiváltképp szeretem az ilyen modern megoldásokat, amelyek szerencsére még környezetbarátak is! Számomra, tudom, hogy már unalmasan hangzik, de ez is egy művészet: olyan megoldásokat kitalálni és meg is valósítani, amelyek hasznosak, hiánypótlóak, igényt elégítenek ki, korszerűek, előre mutatóak, környezetbarátak, de a felhasználónak is hasznot hoznak, nemcsak a környezet szempontjából ideálisak.

Én egyébként nagyon szeretem ezt a galériát, amit említettem a bejegyzés elején, sokat járok oda, és nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen környezetbarát és bátort lépést tettek meg.

A 4 kw napelem rendszer ár magassága ellenére is elgondolkoztam rajta, hogy lehet, hogy majd a későbbiekben érdekelne a dolog, persze ehhez előbb saját házra is szükség lenne. A napelemrendszer.info oldalán azt is írták, hogy várhatóan ez lesz a jövő: a napelem rendszer által nyújtott, megújuló energiaforrásból származó áram használata. Így nem kizárható, hogy a jövőben könnyebb és olcsóbb lesz napelemet telepíteni az épületünkre.

Én egyébként a napelemrendszer.info csapatát választanám a kivitelezésre, ha most telepíttetnék napelemet, mert az oldalukon nagyon sok infót találtam, és ez szimpatikussá tette őket, továbbá az interneten tovább kutakodva sok jót is olvastam róluk másoktól. Nagy előnyük az előzetes ingyenes felmérés, hiszen így kockázat- és kötelezettség mentesen mérhetjük fel a lehetőségeinket. Ezek után a pénzügyekkel is könnyebb számolnunk, hiszen kiderül az is, hogy mekkora rendszerre lesz szükségünk, vagy éppen mennyit bír el az épületünk, később szeretnénk-e bővíteni, vagy most telepítünk kellő méretű rendszert.

Az említett cég az oldalán azt írja, hogy mindannyian minden évben százezreket dobunk ki az ablakon, anélkül, hogy tudatosulna bennünk vagy észrevennénk. Nézzük is meg, hogy mi a folyamata annak, ha őket bíznánk meg:

Először is egy árajánlatot kell kérnünk tőlük az oldalukon található űrlapon keresztül.
Ezután egy telefonos beszélgetés alkalmával tüzetesebben felmérik az igényeinket, és előzetes árajánlatot kapunk.
Az előzetesen megbeszélt időpontban kijönnek hozzánk és elvégzik az ingyenes helyszíni felmérést, mely alkalmával látják, hogy hova és mekkora napelem rendszert tudnak telepíteni. Ekkor tud elkészülni a végleges árajánlat is.
Innentől jön a java: elvégzik nekünk a szükséges ügyintézést is, mert természetesen egy ilyen vonzata is van a dolognak, segítenek végigvinni az engedélyeztetési folyamatot, hiszen tudjuk, hogy milyen bürökrata rendszerben élünk.
A végén pedig elérkezünk a lényeges és legizgalmasabb részhez: a kivitelezéshez. Itt megint szükséges megbeszélni egy időpontot, ami mindkét félnek megfelelő, így akkor megint kiérkeznek hozzánk a szakemberek, és ígéretük szerint néhány óra alatt felszerelik a kiválasztott teljesítményű napelem rendszert. Egészen gyors folyamatnak tűnik – persze az engedélyeztetős részt leszámítva. Én nem szeretem az ilyen papírozós mizériákat, ezekben egy szemernyi közelség sincs a művészetek felé, pedig én szeretem mindenben meglátni a szépet és a művészetet. Maga a napelem rendszer telepítés azonban alkotás. Itt is figyelni kell milliméter pontosan, hogy mit csinál az ember és azt hogyan, hogy a legvégén minden a legtökéletesebben menjen és működjön.

Úgy gondolom tehát, hogy a napelem rendszer is lehet művészi, mely jelző egyáltalán nem összeférhetetlen a funkcionalitással.